Kijkje in de keuken
Print dit recept
Recept #56
Voor 7 personen
Kerstgans
De traditie leert ons dat een kalkoen de kroon op je kerstmaaltijd is. Taai en droog staat deze vogel helaas in mijn geheugen gegrift. En dat is nergens voor nodig. Schuif de kalkoen ’s ochtends in de oven en gaar het beestje gedurende de rest van de dag op een graad of 100. Een mals en sappig exemplaar waarvan het vlees van de botten glijdt, is het resultaat. Weet je wat: breek met de traditie en bestel dit jaar een gans.
Dit heb je nodig
1 Grote gans
Zuurkool
(Gerookt) spek
Peper en zout
En zo maak je het
Was de gans goed onder stromend water en dep droog. Smeer de vogel zowel aan de binnen- als buitenkant goed in met peper en zout. Stop de gans vol met zuurkool met spek (dobbelsteentjes zijn handig). Braad de vogel eerst een half uurtje op zijn rug in een oven van 220ºC. Als je dit op een rooster doet, wordt ook de onderkant knapperig. Vang het vocht wel op in een braadslee. Verlaag de temperatuur dan naar 100ºC. en kijk er de komende 7 uur niet meer naar om. Snij de gans op tafel aan en serveer er gebakken aardappeltjes met knoflook en rozemarijn bij.
Eet smakelijk!