Kijkje in de keuken
Print dit recept
Recept #53
Voor 7 personen
Oester met whisky
Met de kwaliteit van je ingrediënten bepaal je voor een groot gedeelte het niveau van je gerechten. Als je ingrediënten goed zijn, hoef je eigenlijk weinig meer te doen. Op deze manier wordt koken een makkie. Dit geldt in ieder geval voor het volgende gerecht.
Dit heb je nodig
Verse oesters
Whisky, bij voorkeur Laphroaig
En zo maak je het
Het openen van oesters is op zich niet moeilijk. Het is meer een slag die je te pakken moet krijgen. Met een beetje oefening en een goed mes kun je deze delicatesse in een handomdraai naar binnen schuiven. Om een oester te openen, klem je de schelp in een vochtige theedoek. Steek nu een oestermes aan de scharnierkant van de oester tussen de twee schelphelften. Zorg dat de bolle kant van de schelp onder ligt. Maak een wrikkende beweging tot je het mes tussen de schelp kan duwen. Als je goed wrikt, hoeft dit geen kracht te kosten en bijft de schelp heel. Ongeveer halverwege zit een dikke spier die de schelp gesloten houdt. Deze snij je met het puntje van je mes door. De schelp kan nu open. Schraap met het mes de oester los. Laat het vocht uit de schelp lopen en vervang dit door een theelepeltje Laphroaig. Meteen naar binnen laten glijden geeft het beste resultaat.
Eet smakelijk!
Eet smakelijk!